Uključite se! gkvk 21. studenoga 2022.

Uključi se!

Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je nacionalna manifestacija koja uspješno promiče knjigu kao kulturno dobro i čitanje kao društvenu vrijednost. Svake se godine održava pod određenim motom koji bude poznat prije samoga početka. Tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenog, intenzivno se promoviraju knjiga, čitanje, knjižnice i znanje.

Saznaj više 

Noć knjige

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine kako bi se barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskoga i kulturnoga dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Saznaj više

Ljetno kino

U suradnji s Umjetničkom organizacijom „Asser Savus“ već tradicionalno se organizira ciklus filmskih večeri u dvorištu Knjižnice. Na velikom filmskom platnu, tijekom ljetnih mjeseci, prikazuju se animirani filmovi za djecu.

Likovne radionice

U suradnji s vanjskim stručnjakom se tijekom godine održavaju dva ciklusa radionica na kojima polaznici imaju priliku savladati osnove likovne umjetnosti. Radionice se održavaju od veljače do lipnja te od rujna do studenoga. Nakon završenoga tečaja bit će upriličene izložbe radova koji su nastali na ovim radionicama. Tečaj će biti organiziran za osobe starije od 15 godina.

Zeleni četvrtak

Aktivnosti Zelenoga četvrtka obuhvaćaju različite radionice i predavanja koja tematiziraju ekologiju. Njima se podiže ekološka svijest korisnika i razina znanja s područja recikliranja, energetske učinkovitosti, prirodnih pojava i slično. Zeleni četvrtak obuhvaća događanja za sve dobne skupine i sve profile zainteresiranih, od dječjih radionica do znanstvenih predavanja.

Filmski petak

Filmski petak održava se jednom mjesečno. Prikazuju se filmovi raznih tematika, od dokumentarnih, igranih do animiranih. Filmski petak namijenjen je svim dobnim skupinama, ali se svako prikazivanje zasebno promovira prema ciljanoj skupini, ovisno o vrsti filma.

Koncerti

U suradnji s Glazbenom školom Josipa Runjanina Vinkovci, a i ostalim zainteresiranim pojedincima, subotom u prizemlju Knjižnice upriličena je glazba uživo. Glazbeni repertoar se dogovara s izvođačem, a kreće se od ozbiljne glazbe, slavonske tradicijske do urbane glazbe.

Izložbe

Izložbeni prostor Knjižnice nalazi se u prizemlju. U ovome prostoru priređuju se izložbe povodom određenih događaja, datuma ili događanja u Gradu. Također, prostor je dostupan za priređivanje izložbi naših vanjskih partnera, suradnika i pojedinaca. Svi suradnici koji žele izlagati u Knjižnici trebaju godinu dana ranije kontaktirati Knjižnicu jer se plan izložbenoga rada za iduću godinu priređuje u tekućoj godini.

Zima u knjižnici

Ciklus je radionica za školarce za vrijeme zimskih praznika, a u svrhu provođenja slobodnoga
vremena u Knjižnici. Radionice se održavaju dva puta tjedno u trajanju od dva sata. Tematski
su vezane uz različite oblike kreativnoga izražavanja, zastupljene su i društvene igre te
radionice vezane uz nove tehnologije.

Ljeto u knjižnici

Ciklus je radionica za školarce za vrijeme ljetnih praznika, a u svrhu provođenja slobodnoga
vremena u Knjižnici. Radionice se održavaju dva puta tjedno u trajanju od dva sata. Tematski
su vezane uz različite oblike kreativnoga izražavanja, zastupljene su i društvene igre te
radionice vezane uz nove tehnologije.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci u provedbu Kviza uključena je od 1995. godine. U
posljednje četiri godine Kviz se održava online, a Knjižnica ima važnu ulogu u smislu
dostupnosti.

Saznaj više

Natjecanje u čitanju naglas

Natjecanje u čitanju naglas provodi se od školske do državne razine, s ciljem poticanja čitanja i razvijanja čitateljskih sposobnosti. Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci je kao matična knjižnica domaćin gradskoga i županijskoga natjecanja. Odaziv gradskih i županijskih škola na zavidnoj je razini, a to pokazuju i dosadašnji rezultati ostvareni na državnoj razini.

Saznaj više

Besplatan upis prvašića

Ova se akcija provodi već dugi niz godina na području grada Vinkovaca i u naseljima koja posjećuje Bibliobusna služba Vukovarsko-srijemske županije. Nakon provedene analize vidljivo je da je polučila dobre rezultate te su stvorene mogućnosti za još intenzivniju suradnju s osnovnim školama u smislu ostvarivanja zajedničkih projekata. Upis prvašića odvijaju se tijekom Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada − 15. studenoga).

Tisuću zašto

Radionicama Tisuću zašto potiče se interes za popularno-znanstvenom literaturom. Čitajući edukativne naslove, djeca usvajaju i primjenjuju korisna znanja o sebi i svijetu koji ih okružuje (svemir, ljudsko tijelo, povijesne ličnosti i događaji, životinje i priroda i dr.). Najlakše učenje je kroz igru i druženje, a u tome nam pomažu stručni suradnici iz raznih područja. Radionice se održavaju jednom mjesečno na zadanu temu, a namijenjene su za djecu osnovne škole.

Čarobnjakov šešir

U opuštenom i ugodnom ozračju Dječjega odjela kroz zabavne knjige koje djeca zajednički odabiru, kreativne igre, edukativne kvizove te filmove temeljene na pročitanom naslovu, jačaju se prijateljstva i djetetov interes za čitanjem. Održava se svake prve subote u mjesecu, a djeca se pri svakom susretu dogovore što trebaju pročitati za sljedeći susret. Književni klub kroz čitateljski klub, javne rasprave, tematske izložbe, igrokaze, kreativne radionice i radionice kreativnoga pisanja potiče mlade na čitanje, kritičko promišljanje, volonterski rad, druženje i provođenje slobodnoga vremena u Knjižnici.

Lektira na drugačiji način

Kreativni i drugačiji pristup lektiri i čitanju namijenjen je učenicima nižih i viših razreda osnovne škole. Cilj ovakvih radionica jest razvijanje čitalačkih vještina i navika čitanja, kritičkoga razmišljanja, timskoga i istraživačkoga rada kroz unaprijed osmišljene aktivnosti (kvizovi, debate, dramski prikaz, problemski zadatci i dr.). U suradnji s učiteljima razredne nastave i nastavnicima Hrvatskoga jezika odabiru se određeni lektirni naslovi, a radionice se održavaju tijekom školske godine (rujan − lipanj) u trajanju od dva školska sata.

Igraonica

Svakodnevni programi Igraonice realiziraju se dvama načinima. Prvi je način organizirana skupna igraonica u trajanju od 90 minuta, četiri puta tjedno, tijekom koje djeca mogu boraviti u Knjižnici bez roditeljske pratnje. Provođenje vremena u Knjižnici od posebne je važnosti za djecu koja u našem gradu ne pohađaju vrtić. Drugi je način individualni posjet djece i roditelja Igraonici tijekom dana.

Knjižničar u gostima

Povremena je aktivnost u kojoj knjižničari posjećuju vrtiće i škole na području Vukovarsko-srijemske županije. Posjet podrazumijeva održavanje edukativnih radionica i predstavljanje novih projekata temeljenih na knjizi i čitanju. U radionice se ponekad uključuju i roditelji.
Ovakav vid aktivnosti provodi se u prosjeku jednom u mjesecu.

Srednjškolci sanjaju riječima

Srednjoškolci sanjaju riječima naziv je literarne večeri kojom je započela značajnija suradnja
sa srednjim školama. Povodom Mjeseca hrvatskoga jezika upućuju se pozivi učenicima
srednjih škola koji pišu pjesme i kratke priče da se prijave i sudjeluju na literarnoj večeri.
Svakih nekoliko godina Knjižnica literarne radove s ovih radionica namjerava ukoričiti.

Parlaonica Pro iuvenibus

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci pri Odjelu za mlade organizira parlaonicu te u suradnji sa srednjim školama potiče razmjenu mišljenja među mladima, razvoj govorničkih vještina, kao i prevladavanje socijalnog i jezičnog straha. Parlaonica se održava jednom mjesečno, a podrazumijeva sučeljavanje dvaju razreda između sebe ili jednog razreda unutar sebe na jednu od zadanih aktualnih tema.

Čitateljski klub za mlade Banket u Knjižnici

Čitateljski klub okuplja mlade koji se, prema dogovoru, sastaju jednom mjesečno. U opuštenoj atmosferi druže se, čitaju i razgovaraju o pročitanim djelima. Cilj je privući mlade u Knjižnicu gdje će otkrivati svoje interese i želje, ali i postati aktivni članovi društva.

KoLibri – radionica pisanja za mlade

Radionica pisanja za mlade suradnički je projekt Odjela za mlade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci i obrta Lektura i točka pod vodstvom profesorice Nikoline Maletić, a funkcionira kao kreativna zajednica mladih srednjoškolskog i studentskog uzrasta. Radionica obuhvaća kreativno pisanje poezije i kratkih priča, stilsku analizu autorskih tekstova te upoznavanje sa suvremenim djelima hrvatske i svjetske književnosti. Radionice se održavaju svakog drugog četvrtka u 18:30, u prostoru Odjela za mlade.

Pub kviz

Budući da će Knjižnica u novoj zgradi ima ugostiteljski objekt, u tom će prostoru biti
organiziran pub kviz. Dva su modela pub kvizova koji se održavaju u Knjižnici. Prvi je
suradnja s vinkovačkom pub kviz scenom pa nam u goste dolaze vinkovački pub kvizaši.
Drugi je model pub kvizova u suradnji sa srednjim školama. Kvizaški susreti srednjoškolaca
održavaju se jednom mjesečno, od listopada do svibnja. Radi se o srednjoškolskoj pub kviz
ligi, a u svibnju se najboljima dodjeljuju nagrade i priznanja.

STEM radionice

Radionice u kojima se koriste IT tehnologije koje Knjižnica posjeduje, poput 3D printera, 3D
olovaka, BOSONA, micro:bitova, VR-ova. Radionicama se potiče mašta, kreativnost i
poboljšavaju se računalna znanja i vještine. Održavaju se jednom mjesečno.

Medijska pismenost
Radionicama medijske pismenosti nastojimo upoznati djecu predškolske i školske dobi te oditelje s medijima i kako oni utječu na svakodnevni život. S obzirom na sve veći utjecaj medija, sve veću dostupnost različitih medijskih sadržaja, potrebno je razvijati kritičko razmišljanje, vještine vrednovanja nužnih za interpretiranje i razumijevanje medijskih sadržaja. Medijska pismenost omogućava nam bolje snalaženje i prepoznavanje relevantnih i kvalitetnih medijskih sadržaja. Radionice se održavaju od rujna do lipnja, jednom mjesečnom za svaku dobnu skupinu u trajanju od jednoga sata.
Maraton društvenih igara

Maraton društvenih igara program je koji se jednom mjesečno odvija na Odjelu za mlade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, a predstavlja idealnu priliku da se ljubitelji društvenih igara okupe, natječu i uživaju u prijateljskoj atmosferi. Nudimo impresivan izbor igara koje će zadovoljiti ukuse svih sudionika. Od klasičnih društvenih igara do modernih strategijskih igara, svatko će pronaći nešto što voli.

Besplatan upis prvih razreda srednjih škola

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci osigurava besplatnu godišnju članarinu svim učenicima prvih razreda srednjih škola s područja grada Vinkovaca. U sklopu ove akcije, učenike se upoznaje s prostorom i uslugama knjižnice, kao i programima posebno namijenjenima mladima.

Čitateljski klub za odrasle Book Zone

Čitateljski klub namijenjen je odraslim ljubiteljima knjiga željnima čitateljskih izazova,
druženja, razgovora i promišljanja o pročitanom. Članovi se pod stručnim vodstvom sastaju zadnjega petka u mjesecu.

Znanstveni utorak

Svakoga posljednjeg utorka u mjesecu se u Knjižnici održava popularno-znanstveno
predavanje. Teme su određene kako bi se obilježio određeni datum ili prigoda. Ova je
aktivnost namijenjena i prilagođena korisnicima starijim od 15 godina. Okvirne teme koje će
biti obrađene u 2024. godini su: holokaust, Dan materinjega jezika, zavičajnici, glazba i ples,
Međunarodni dan obitelji, astronomija, Orion, Vinkovačke jeseni, psihičko zdravlje i
Domovinski rat.

Zavičaj u srcu

Zavičaj u srcu naziv je svojevrsne kolumne koja se svakoga petka objavljivala na društvenim
mrežama Knjižnice. Govori o manje ili više poznatim činjenicama vezanim za Vinkovce. 
Kako je kolumna prvenstveno namijenjena odraslim korisnicima, namjera je Knjižnice u
budućnosti ovu kolumnu prilagoditi i najmlađim Vinkovčanima te će se s polaznicima dječje
igraonice obilaziti lokalitete o kojim će se pisati u Zavičaju u srcu gdje će im se čitati
prigodna priča, ispričati priča ili održati kratko predavanje prilagođeno njihovu uzrastu.

Informatičke radionice za osobe s posebnim potrebama

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci suradnjom s ustanovama, kao što je Centar za
rehabilitaciju „Mala Terezija” Vinkovci i udrugama, kao što je „Trn” u Knjižnici organizira
IT tečaj za osobe s posebnim potrebama. Radi se o spoju informatičkoga tečaja za
umirovljenike i STEM radionica. Radionice se održavaju svakoga utorka od veljače do
svibnja te od rujna do studenoga.

Informatički tečaj za umirovljenike

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci već dugi niz godina organizira besplatan informatički
tečaj za umirovljenike, odnosno za korisnike starije od 55 godina. Radionice se održavaju
svake srijede od veljače do svibnja te od rujna do studenoga.

Klub knjiških umirovljenika

Postanite članom ovog Kluba i uživajte u druženju s osobama Vaše životne dobi. Svakog utorka u mjesecu očekuju Vas razne aktivnosti, kao što su igranje društvenih igara, kreativne radionice, čitateljski klub te predavanja liječnika, psihologa, informatičara, bankara i sl. 

Za više informacija javite se na Odjel književnosti ili na telefon 032 616 423.

Roditelj za roditelja

U Dječjoj knjižnici mira nalazi se Kutak za roditelje s preporučenom literaturom o roditeljstvu
i odgoju djece. Osim stručne literature, u Kutku se organiziraju predavanja i radionice, u
suradnji sa stručnjacima (pedijatri, logopedi, psiholozi, odgojitelji, zdravstveni stručnjaci) koji
bi jačali i podržavali njihovu roditeljsku ulogu. Također u ove aktivnosti uključuju se i
roditelji koji svojim iskustvom mogu pomoći drugima roditeljima. Susreti se održavaju četiri
puta godišnje.

Susjedi u gostima

Želja za širenjem čitateljskih horizonata potaknula je stvaranje ideje o događaju koji je nazvan "Susjedi u gostima". Jednom mjesečno u Knjižnici gostuje književnik/ica – susjed/a iz drugoga grada, županije ili države.

Čitateljski klub 54+

Čitateljski klub namijenjen korisnicima Bibliobusne službe VSŽ-a. Čitateljski klub se sastaje jednom mjesečno (zadnji petak u mjesecu) od 12:00 do 14:00 sati u Nijemcima.

Rimski dani

Rimski dani primjer su manifestacije koja predstavlja izvrstan prikaz povijesti i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca. Rimski dani održavaju se u lipnju, a Knjižnica se, kao i svake godine, uključuje u njihovo obilježavanje radionicama za djecu.

Saznaj više?

Dan grada Vinkovaca

Dan grada obilježava se 20. srpnja na blagdan sv. Ilije gromovnika, zaštitnika grada Vinkovaca. Svake se godine povodom Dana grada u Knjižnici organiziraju prigodne radionice, priređuje se tematska izložba te se predstavi knjiga nekoga od vinkovačkih zavičajnika.

Male vinkovačke jeseni

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci bila je organizator prvih Dječjih vinkovačkih jeseni te povodom 50. obljetnice utemeljenja Knjižnica je organizirala literarno natjecanje pod nazivom Male vinkovačke jeseni. Natjecanje je organizirano u dvjema kategorijama, u kojima stručni žiri nagrađuje prva tri mjesta u svakoj kategoriji.

Vinkovačke jeseni

Kao i svake godine, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci uključuje se u obilježavanje ovoga važnog kulturnog događaja. Već tradicionalno se u Knjižnici priređuje izložba, a dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i upraviteljica Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima, održava popularno-znanstvena predavanja u tjednu prije središnjega vikenda Vinkovačkih jeseni.

Saznaj više

Festival dječje knjige

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci uključena je u ovu književnu manifestaciju kao jedan od organizatora. Knjižnica je najčešće mjesto otvaranja Festivala te organizator radionica i predstavljanja nekoga od novih naslova s područja dječje književnosti.

Saznaj više

Advent u Knjižnici

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u adventsko vrijeme održavaju se radionice izrade adventskih vijenaca i božićnih ukrasa. Ove su radionice namijenjene djeci i odraslima. Na blagdana sv. Nikole daruju se naši najmlađi korisnici, dok se za blagdan sv. Lucije s djecom sadi božićna pšenica.

Saznaj više

Skip to content