CSSU TEČAJ

Pozivamo Vas na tečaj:

Kako pokrenuti TEDx programe u vlastitoj knjižnici

predavači:
Ana Škvarić, prof., dipl. knjiž. i
Petar Lukačić, prof., viši knjiž.

 u organizaciji Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara, CSSU-a i Matične službe za narodne i školske knjižnice Vukovarsko–srijemske županije, koji će se održati u srijedu, 8. travnja 2020. godine, u 10,00h, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci.

Sudjelovanje na tečaju prijavljuje se na e-mail: ivapezer@gmail.com.

U tekstu maila potrebno je navesti naziv tečaja, vaše ime i prezime te ustanovu iz koje dolazite.

Molim Vas što prije se prijavite, jer u protivnome ako se ne javi dovoljan broj sudionika, tečaj se otkazuje. Tečaj je besplatan!

Sadržaj tečaja

TED, neprofitna organizacija posvećena idejama vrijednim širenja, započela je s radom kao četverodnevna konferencija u Kaliforniji prije 35 godina te s vremenom narasla u globalnu organizaciju. Na TED-u vodeći svjetski mislioci i stručnjaci održavaju govor svog života u 18 minuta. Govori su poslije dostupni besplatno na www.ted.com. Među poznatijim TED govornicima bili su papa Franjo, Al Gore, Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, sir Richard Branson, Benoit Mandelbrot, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende i bivši britanski premijer Gordon Brown. Dva glavna TED događanja održavaju se svake godine: TED konferencija održava se svakog proljeća u Long Beachu, u Kaliforniji (uz paralelnu konferenciju TEDActive u Palm Springsu), a TEDGlobal svakog ljeta u Edinburghu, u Škotskoj.  S ciljem da potakne građanski aktivizam, odnosno zalaganje i sudjelovanje građana u oblikovanju javnog života lokalne zajednice i društvu općenito, Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” u Koprivnici počela je u svibnju 2013. s organizacijom TEDxKoprivnicaLibrary. Prvi TEDxKoprivnicaLibrary održan je u kolovozu 2013., a Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” prva je knjižnica u Europskoj uniji koja je dobila dopuštenje za održavanje TEDx konferencija.

Želja je organizatora da ovaj inovativni program koji potiče obnavljanje lokalnih zajednica u Hrvatskoj s vremenom postane brojniji među knjižnicama. Knjižnice su prepoznate kao zahvalna, javna i svima u zajednici otvorena mjesta za održavanje ovakvih događanja te je namjera predavača potaknuti i ostale knjižničare na organizaciju sličnih događanja.

Predavanje/radionica je koncipirana tako da sudionici prođu sve korake organizacije TEDx programa utemeljene na iskustvu organizatora konferencija TEDxKoprivnicaLibrary. Predavači će kroz praktične primjere i konkretne savjete i rješenja voditi polaznike do krajnjeg cilja – pokretanja TEDx programa.

Predavanje/radionica je podijeljena na sljedeće cjeline:

 1. Povijest TED-a i TEDx-a
 2. Vrste licencija za TEDx program
 3. TEDx pravila
 4. Osnove organizacije
 5. Razlika između predavanja i TED govora
 6. TEDxLibrary licencija
 7. Brendiranje i naziv TEDx programa
 8. Sponzori i financiranje
 9. Suradnja s medijima g. Internetska stranica i društvene mreže
 10. Fotografiranje i snimanje i. Potpisivanje ugovora
 11. Organizacija prostora
 12. Komunikacija s govornicima
 13. Koordinacija programa
 14. Pogreške i propusti
 15. Primjeri dobre prakse – TEDxKoprivnicaLibrary, TEDxNKPPBjelovarLibrary i TEDxKarlovacLibrary
 16. Što nakon održanog programa.

Namjena

Knjižničarima iz svih vrsta knjižnica koji žele organizirati TEDx programe u vlastitoj ustanovi te na taj način sudjelovati u svjetskom pokretu širenja vrijednih ideja. Za sudjelovanje u radionici nisu potrebna određena predznanja jer će sudionici tijekom radionice proći kroz sve elemente potrebne za implementiranje TEDx programa u programe vlastite ustanove.

Više o tečaju: http://cssu.nsk.hr/tecajevi/ii-22-kako-pokrenuti-tedx-programe-u-vlastitoj-knjiznici/.